Održan koncert Bachovih Cantata BWV 82 i 54 u Zagrebu – Četiri grada umjetnika (Mostar – Cambridge – Sarajevo – Zagreb)


U organizaciji Studija Glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Srednje muzičke škole Sarajevo i profesionalnih glazbenika Mostara, Cambridgea, Sarajeva i Zagreba održan je koncert „Četiri grada umjetnika“ u nedjelju, 21. travnja 2024. godine s početkom u 20 sati u Crkvi sv. Leopolda Mandića (Ljubljanica – Voltino) u Zagrebu.
Koncertni je program donio premijerno dvije Bachove kantate u cijelosti, i to Cantatu BWV 82 „Ich habe genug“, te Cantatu BWV 54 „Widerstehe doch der Sünde“. Pored je glavnog programa, na bisu večeri, Michael Copley izveo i stavak „Largo“ iz Vivaldijeva „Koncerta za sopranino block flautu i gudače“ RV 443.
U izvedbi kantata sudjelovali su solisti: Adema Pljevljak-Krehić, sopran (Sarajevo) – redovita profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i solistica Sarajevske opere; Marin Vitas, kontratenor (Zagreb) – bivši student Studija Glazbe Sveučilišta u Mostaru i profesor glazbene kulture; Michael Copley, flauta (Cambridge) – osnivač The Cambridge Buskersa – Classic Buskersa, te profesor i svirač raznih drvenih puhačkih instrumenata, uključujući flautu, blok flautu, okarinu i crumhorn; Amela Plosko, organ continuo (Mostar) – izvanredna profesorica na Studiju Glazbe Sveučilišta u Mostaru te profesorica klavira i komorne glazbe u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru; te Komorni gudački ansambl ova četiri grada: violine – Sho Akamatsu, Ivana Duvnjak Akamatsu, Marina Đorđević, Ana Pešut, Ante Slišković, Miljenko Puljić, Ana Barbarić, Radmila Pešut; viole – Tatjana Romanić, Ema Zupčević; violončela – Ema Ramljak, Kanita Mekić; kontrabas – Pavle Kladarin.
Moderatorica koncerta, uz idejnu začetnicu ovoga projekta prof. mr. art. Amelu Plosko, bila je pročelnica Studija Glazbe i prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom FPMOZ-a prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić.
Za jedinstvene izvedbe u crkvenom prostoru glazbenici zahvaljuju svojim pokroviteljima, i to Fondaciji za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te prof. dr. sc. Marinu Ćorluki – dekanu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te i SUMITU i PRESSUMU.
Također, posebnu zahvalu upućuju župniku velečasnom Željku Lovriću na srdačnom gostoprimstvu koji je svojim angažmanom, te angažmanom svojih plemenitih župljana, potpomogao realizaciju ovoga nesvakidašnjega projekta/koncerta „Četiri grada umjetnika“ u svojoj župi i gradu Zagrebu.
Ovo glazbeno ‘putovanje’ predstavlja značajno iskustvo za učenike, studente i profesore, a još jedan uspješan koncert, svakako, označava kontinuirani nastavak jedne bogate i kulturne suradnje profesionalnih glazbenika ova četiri grada.

Koncerti su u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu (planira se Cambridge) ostvarili svoj cilj, a to je promidžba vjere u humanizam, čovjekoljublje, kozmopolitski ideal, uz želju da široj društvenoj zajednici daju ‘utjehu’ u djelima sveobuhvatne kulturološke vrijednosti za cijeli svijet.