Fizika Masterclass – predavanje

Na dan 11. ožujka s početkom u 09:00h FSRE će po treći put biti domaćin dvadesetog poredu međunarodnog događaja “Hands on particle physics – International Masterclasses” (https://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=ba_mostar) u organizaciji s FESB-om i Gimnazijom Fra Grge Martića. U ovom projektu svake godine sudjeluje više od 60 država, 225 sveučilišta i 13 000 srednjoškolaca koji dolaze na sveučilište kako bi na jedan dan i sami postali znanstvenici i otkrili misterije fizike elementarnih čestica.

Fakultet će posjetiti 40 učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji će uz vodstvo prof. dr. Nikole Godinovića i doc. dr. Tonija Šćulca sa splitskog FESB-a provesti dan proučavajući temeljne koncepte fizike elementarnih čestica, nakon čega će sami izvoditi mjerenja na podacima koje dobivaju izravno iz CERN-a. Mostarski učenici će u 16:00h sudjelovati u videokonferenciji s kolegama iz Pule, Blagoevgrada, Sao Paola, gdje će podijeliti svoja iskustva i diskutirati dobivene rezultate.

U sklopu Masterclass-a održat će se dva znanstveno – popularno predavanja: 11. ožujka u 11:00-12:00h –  predavanje prof. dr. Nikole Godinovića “Tri cvrkuta i moderna tehnologija”, te isti dan 13:30 – 14:15 predavanje doc. dr. Tonija Šćulca, “Priča o Higgsovom bozonu”. Na predavanje su dobrodošli svi studenti i znanstveno – nastavno osoblje FSRE-a, kao i cijelog sveučilišta.

Za daljnje informacije posjetite Homepage of International Classes (https://physicsmasterclasses.org/).

Postere predavanja možete pogledati ovdje i ovdje.