Održivost i obrazovanje: Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama na SUM-u

Sveučilište u Mostaru obilježava Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama 27. listopada s motom „Što je zelena knjižnica?”. Ova inicijativa ističe važnost knjižnica ne samo kao izvora znanja, već i kao partnera u očuvanju okoliša i poticanju održivog razvoja. Knjižnice su često percipirane kao mjesta gdje se posuđuju knjige, ali uloga knjižnica ide puno dalje. One su kulturna i informacijska središta koja igraju ključnu ulogu u izgradnji društva znanja. Ove godine, Sveučilište u Mostaru i Sveučilišna knjižnica fokusiraju se na ekološku odgovornost knjižnica i njihovu ulogu u širenju svijesti o zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Na Danu otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice u 11:00 sati, studenti će imati priliku prisustvovati predavanjima koja će istražiti teme iz raznih područja. Prof. dr. sc. Stanislava Talić govorit će o kemiji prirodnih spojeva i njihovoj ulozi u očuvanju okoliša, dok će Marija Karačić, magistra bibliotekarstva, prezentirati „Zelenu informacijsku pismenost”, naglašavajući kako knjižnice mogu postati resursi za informacije o održivom razvoju i okolišu.

Sveučilišna knjižnica i njene partnerske fakultetske knjižnice organizirat će različite prigodne programe kako bi promovirali svoje usluge i ukazali na važnost knjižnica u obrazovanju. Ovo će pružiti priliku korisnicima knjižnica da saznaju više o resursima i uslugama koje knjižnice nude te kako ih mogu koristiti u svom obrazovanju i istraživanju. Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama naglašava da knjižnice nisu samo čuvari znanja, već i ključni akteri u promicanju održivosti i okolišne svijesti.