Na Šćitu održana promocija publikacija FPMOZ-a

U organizaciji Franjevačkog samostana Rama-Šćit i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u „Kući mira“ i samostanske „Dvorane prijateljstva“ održana je u petak, 14. srpnja 2023. godine promocija sedamnaest publikacija djelatnika FPMOZ-a, koje su nastale u posljednje dvije godine te koje su tiskane u nakladništvu Sveučilišta u Mostaru.

Na samom je početku susreta uvodnu riječ pozdrava uzeo fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu, koji je u kratkim crtama predstavio povijesnu posebnost ovoga kraja i stanovnika župe, a potom i proveo djelatnike kroz Etnografski muzej, njegove izloške starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture – koji je postavljen u jedinstvenoj građevini u Bosni i Hercegovini, jedinoj takve vrste iz vremena turske vladavine – a gdje se mogla vidjeti i fratarska samostanska soba fra Jeronima Vladića, te porodice životinja u punoj životnoj formi.  

Nazočnima se obratio i dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Marin Ćorluka, izrazivši veselje ovoga značajnoga okupljanja za Fakultet i Franjevački samostan Rama-Šćit, te istaknuvši kako ovakvi susreti svakako obogaćuju i doprinose afirmaciji i razvoju, prije svega kolektiva FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, pa samim tim i izgrađuju korektne partnerske odnose i prijateljstva, te njeguju i čuvaju od zaborava tradicijsko i kulturno-povijesno naslijeđe što doprinosi ukupnoj kvaliteti života, konkretno u ovome slučaju, lokalnoga stanovništva Rame.

Predstavljanje je publikacija u fokusu autora bilo, počevši od same Monografije FPMOZ-a, na svijet vodenih i močvarnih biljaka Hercegovine, smilja, svijet podizanja standarda odgoja i obrazovanja, didaktike uz zbirku zadataka, svijet matematike, fizike, biokemije, okolišne problematike, glazbene kulture, umjetne inteligencije, državnopravne misli fra D. Mandića, uz osnove motoričkih sposobnosti te sportske aktivnosti kao što je trčanje u prirodi i košarka, pa i na svijet igre za one mlađe uzraste u razrednoj nastavi, a o čemu je govorila prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom ovoga Fakulteta.

U skladu s prezentiranim publikacijama može se zaključiti kako su nastavnici i nastavnice FPMOZ-a, zajedno s Upravom i Dekanom, svjesni svoje znanstvene, stručne, društvene i kulturne uloge, kako iz godine u godinu uspješno realiziraju postojeće i nove studijske programe, produciraju sve uspješniju nastavu te kako rade na jačanju institucije, doprinoseći gospodarskom i društvenom razvoju prvenstveno mjesta/grada u kojemu žive, pa onda i cijele regije i šire.

U znak zahvale, ispred Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, dekan prof. dr. sc. Marin Ćorluka dodijelio je prigodan dar domaćinu fra Andriji Joziću te donaciju kao mali doprinos daljnjem razvitku ove značajne franjevačke kuće za Ramu, te cijelu Bosnu i Hercegovinu.