FPMOZ: PROMOCIJA   ERASMUS+ PROJEKATA: ETWINNING I EPALE 

U skladu sa Memorandumom o suradnji potpisanog između Sveučilišta u Mostaru i Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje kao Državne organizacije za podršku eTwinning projektu i Državne organizacije za podršku EPALE projekta, u srijedu je 22. ožujka 2023. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održana promotivna aktivnost o ERASMUS+ projektima u Bosni i Hercegovini.

Ispred FPMOZ-a te kao ITE predstavnica (inicijalno obrazovanje nastavnika) doc. dr. sc. Anita Imre pozdravila je sve nazočne kao i predstavnike Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine. U uvodnom obraćanju ravnateljica Agencije Maja Stojkić je pojasnila cilj i svrhu djelovanja kao te dobrobiti koje nude ova dva projekta. Stručna savjetnica za predškolski odgoj i obrazovanje pri APOSO agenciji gospođa Hašima Ćurak dala je informacije zašto i kako se uključiti u ova dva projekta te objasnila kako eTwinning nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike (nastavnike, ravnatelje, knjižničare itd.), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga.

Potom je EPALE projekt predstavila Daria Mršić, iz Agencije u Banja Luci koja je predstavnica za podršku EPALE Bosne i Hercegovine, te pojasnila kako je to elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Europi koja svojim članovima omogućuje učenje i povezivanje s kolegama širom Europe, putem kreiranja sadržaja u vidu vijesti, bloga, događaja i resursa, alata za pretraživanje projektnih partnera, kataloga tečaja, sudjelovanja na obukama i događajima uživo ili online.

Potom je uslijedilo predstavljanje eTwinnning projekta od strane Branke Popić iz Sarajeva, također iz Agencije za podršku eTwinning BiH i Azre Šoše iz Mostara koja je ujedno i eTwinning ambasadorica Agencije za podršku eTwinning BiH. Na kraju ovog predstavljanja gospođa Šoše je svim nazočnima prikazala jedan primjer dobre prakse eTwinninga za buduće učitelje.

Predstavljači projekata i platformi poručili su jasno nazočnima kako su dobrodošli pridružiti se europskoj zajednici škola i europskoj zajednici profesionalaca s otvorenim članstvom za podučavanje odraslih, u događajima i prilikama za profesionalni razvoj koje nude projekti e Twinning i EPALE!

Ovom prigodom se zahvaljujemo svim sudionicima, posebice profesorima i studentima Predškolskog odgoja te Matematike sa FPMOZ-a, potom pročelnici Logopedije dr. sc. Davorki Topić Stipić te ostalim kolegicama i kolegama sa studija Logopedije, Psihologije, Socijalnog rada i njihovim studentima s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su odvojili svoje vrijeme i poslušali ovo korisno  predavanje, u nadi da su dobili motivaciju za aktivno uključivanje u predstavljene projekte i platforme.