Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove za izlaganje na naučno/znanstvenoj konferenciji u INTERA TP-u

Neupitno je da tehnologija napreduje iz dana u dan, a tehnološke inovacije dovode do izmjena u poimanju svijeta kakav je do sada postojao. Suvremene tehnologije danas se primjenjuju u gotovo svim segmentima života, a noviteti kreirani kroz primjenu različitih tehnologija za rezultat imaju promjene u svim ekonomskim sektorima. Jedne od sve češće spominjanih tehnologija su zasigurno i web3 i blockchain tehnologije koje, iako najčešće primjenjivane u financijskom sektoru, svoju primjenu pronalaze i u znanosti, znanstvenom sustavu, intelektualnom vlasništvu, javnoj upravi i drugim sektorima. Globalni trendovi nameću njihovu primjenu poglavito u dijelu pohrane i prijenosa podataka koristeći ovaj decentralizirani sustav osiguran kriptografijom koji podatke čini privatnima, trajnima i provjerljivima.

Upravo o mogućnostima primjene, ali i stupnju razvoja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu, govorit će se na novoj konferenciji Web3 & Blockchain u Bosni i Hercegovini koju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. Konferencija, koja će se održati u svibnju 2023. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru, bit će prilika za razgovor o najnovijim trendovima i primjerima primjene ovih tehnologija u različitim sferama. Nakon prošlogodišnje konferencije o umjetnoj inteligenciji, i ova će konferencija nastaviti uhodanim stazama i, koristeći provjerene recepte za uspjeh, biti prilika znanstvenicima, inovatorima i zaljubljenicima u tehnologiju da prezentiraju svoje radove, istraživanja i inovacije. Cilj konferencije je osvrnuti se na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i sudionicima približiti znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito.

Svi zainteresirani za predstavljanje vlastitog osvrta na primjenu ovih tehnologija u različitim sektorima prijaviti se mogu na sljedećem linku, a sažetak rada (na B/H/S i engleskom jeziku) s okvirnim pregledom korištene literature mogu dostaviti na tec@intera.ba. Rok za prijavu izlaganja je utorak, 28.02.2023. godine do 23:59h.