Studenti studija Glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Zbor “Duman” iz Livna na zborskom susretu C. H. O. I . R. 2024 u Njemačkoj

Na „Landesakademie für die musizierende Jugend in Baden-Württemberg“ (Ochsenhausen, Njemačka)  od 9. do 20. kolovoza 2024. godine održan je „28. festival zborova mladih C. H. O. I. R. 2024.“ Osnovna ideja od samoga pokretanja ovoga projekta jest okupljanje mladih pjevača na svjetskoj razini, dobnog uzrasta od 17 do 24 godine, koji u prvih tjedan dana Festivala zajednički spremaju zadani koncertni program, a potom ga u posljednja četiri dana izvode na cjelovečernjim koncertima u više gradova.

Ove godine koncerti su upriličeni u crkvi sv. Martina u Biberachu, crkvi sv. Pavla u Ravensburgu, crkvi Naše Gospe u Stuttgartu i u svečanoj dvorani Akademije u Ochsenhausenu. Na programu festivalskog zbora koji je okupio 190 pjevača iz cijeloga svijeta izveden je “Ein deutsches Requiem, op. 45” Johannesa Brahmsa u aranžmanu za soliste, zbor, dva klavira i timpane, a na programu komornog zbora koji je okupio 60 pjevača bile su praizvedbe triju zborskih a cappella skladbi. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su zborovi iz: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Japana, Mađarske, Njemačke, Poljske, Španjolske, Tajvana i Ukrajine.

Iz Bosne i Hercegovine nastupili su mladi pjevači sa studija Glazbe FPMOZ-a SUM-a i pjevači zbora “Duman” iz Livna pod vodstvom prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac. Na prvom festivalskom koncertu svaki zbor je predstavio zemlju iz koje dolazi sa slobodno odabranim programom. Naši zborovi predstavili su se s dvije tradicionalne pjesme: “O prislavna Božja Mati” iz Kraljeve Sutjeske (obrada: fra Slavko Topić) i “Emina” (obrada: Ivica Kaleb).

Ovaj glazbeni festival održava se svake godine u Ochsenhausenu, a već je za sljedeću godinu planirano održavanje festivala od 8. do 19. kolovoza. Za sudjelovanje u ovom projektu mogu se prijaviti svi mladi pjevači koji imaju iskustvo zborskog pjevanja i spremni su odvojiti nekoliko dana u vrijeme godišnjih odmora za zajedničku pripremu zadanog koncertnog programa. Zainteresirani mogu dobiti detaljnije informacije i slati prijave na mail: katja.krolo.sarac@fpmoz.sum.ba. Ovom prigodom izražavamo iskrenu zahvalnost svima koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i financijski podržali naše gostovanje i sudjelovanje u međunarodnom kulturno-umjetničkom programu: Gradu Mostaru, Studentskom zboru FPMOZ-a, Rektoratu SUM-a, Općini Čitluk, Općini Ljubuški, Općini Posušje i Općini Tomislavgrad.