OSTVARENA SURADNJA STUDIJA GLAZBE SVEUČILIŠTA U MOSTARU I ZBORSKIH PJEVAČA MAGDALENE COLLEGE CHOIR UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

U organizaciji studija Glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održali su se koncerti vokalne duhovne glazbe zborskih pjevača Magdalene College Choir University of Cambridge, i to u utorak, 2. srpnja u Kapelici franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, te u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Na programu su bila djela sljedećih skladatelja: T. L. de Victoria, W. Byrd, G. P. da Palestrina, H. Purcell, J. Taverner, A. Roth, E. Daley, B. McGlade, E. Grieg, A. Bruckner, S. Rachmaninov, J. Rheinberger i R. Thompson. Moderatorice oba koncerta bile su prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić i prof. mr. art. Amela Plosko.

Uspostavljanje suradnje, između pjevačkog zbora Magdalene College Choir University of Cambridge i studija Glazbe Sveučilišta u Mostaru, predstavlja značajan korak prema kulturnoj razmjeni i glazbenom obogaćivanju obiju zajednica. Suradnja je s glazbenicima iz Ujedinjenog Kraljevstva započela u listopadu 2018. godine kada su studenti studija Glazbe sa svojim profesorima otputovali u Cambridge te zajedno s glazbenicima ovoga grada izveli svjetska djela skladatelja J. S. Bacha, G. B. Pergolesia, G. Ph. Telemanna i M. Uccellinia u crkvi St. Paul’s Cambridge. Potonji je koncert otvorio vrata za daljnje aktivnosti, a posebno za umjetnički projekt studija Glazbe „Četiri grada umjetnika“ (Mostar – Cambridge – Sarajevo – Zagreb), od kojih su tri realizirana, a planira se četvrti u Cambridgeu. Dolazak zborskih pjevača iz Cambridgea čini se kao logičan slijed suradnje, koja će omogućiti još dosta zajedničkih projekata, nastupa, pa i edukativnih programa kojima će se široj publici približiti ljepota melodije svih glazbenih razdoblja.  

Jedinstvenost je ovoga susreta upotpunjena i rezidencijalnim prijemom kod britanskog veleposlanika Juliana Reillya u Sarajevu. U predivnom ambijentu rezidencije, gosti su uživali u tradicionalnom britanskom čaju, kavi, zakusci i osvježavajućoj limunadi. Atmosfera je bila iznimno ugodna i opuštena, a posebnu čar prijemu dodali su studenti koji su svojim talentom i entuzijazmom počastili prisutne izvedbom skladbe s koncertnog repertoara. Ova je spontana i emotivna izvedba dodatno osnažila osjećaj zajedništva i kulturne razmjene među svima prisutnima, stvarajući uspomene koje će svi dugo pamtiti.

„Istinski vjerujem kako zajedno možemo stvoriti inspirativnu platformu za mlade glazbenike, potaknuti kreativnost te i promicati međusobno razumijevanje kroz univerzalni jezik glazbe, tako da se radujem svemu što nam budućnost donosi u ovoj uzbudljivoj suradnji. Također, istakla bih da su za ovu višegodišnju suradnju najviše zaslužni profesor Michael Copley iz Cambridgea koji već skoro 20 i više godina posjećuje Bosnu i Hercegovinu kao flautist i podupiratelj poslijeratnih glazbenih projekata, osobito u Mostaru, te profesorica mr. art. Amela Plosko, vanjska suradnica studija Glazbe koja je svojim solističkim, korepetitorskim i komornim djelovanjem ostvarila bogatu suradnju s vodećim ansamblima, orkestrima te i solistima u Ujedinjenom Kraljevstvu“, kazala je prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, pročelnica studija Glazbe i prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru.

Glazbenici i Mostara i Cambridgea ovim putem zahvaljuju fra Danki Perutini, gvardijanu Franjevačkog samostana u Mostaru, te prof. dr. sc. Darki Tomaševiću, koji su svojim gostoprimstvom, u crkvi i katedrali, učinili da vječna glazba nađe svoje savršeno utočište te da suradnja bude još uspješnija i dirljivija.

Pjevački zbor iz Cambridgea poznat je po svom bogatom repertoaru i vrhunskoj izvedbi, dok je studij Glazbe FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru prepoznat kao centar izvrsnosti za glazbeno obrazovanje u regiji. Ova suradnja omogućit će razmjenu znanja, iskustava i tehnika, te i donijeti jednu novu dimenziju zajedničkim izvedbama koje će obogatiti glazbeni repertoar ova dva grada – Mostara (BiH) i Cambridgea (UK). 

*****

Magdalene College Choir University of Cambridge u jezgri je glazbenog i duhovnog života koledža. U zboru pjevaju studenti s raznih studijskih grupa Sveučilišta, od kojih su trenutno samo dva glazbeno obrazovana pjevača. Središnja je funkcija Zbora pjevanje dva puta tjedno tijekom semestra, četvrtkom i nedjeljom u prekrasnoj kapelici osvijetljenoj svijećama. Zbor uz svoje obveze u kapelici ima atraktivan program nastupa koji uključuje turneje, koncerte, razne posjete, snimanja i sveučilišne večere. Posljednjih su godina održali uspješna koncertna gostovanja u Španjolskoj, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Malti.

Umjetnički je voditelj pjevačkog zbora James Morley Potter – nagrađivani britanski dirigent i zborovođa. Strastveni je glazbeni komunikator koji često pridonosi programskim bilješkama i esejima za festivale, časopise i ansamble, uključujući The Tallis Scholars. Nakon glazbenog obrazovanja na The Queen’s College University of Oxford, nastavio je studirati dirigiranje kod prof. P. Brougha, te se i usavršavao na mnogim majstorskim tečajevima dirigiranja i zborskog pjevanja. Kao iskusni crkveni glazbenik bilježi angažman na većem broju ravnateljskih glazbenih pozicija, a trenutno je glazbeni ravnatelj na College Magdalene u Cambridgeu, a u siječnju 2024. preuzima i mjesto glazbenog ravnatelja New Cambridge Singersa.

Studij Glazbe FPMOZ Sveučilišta u Mostaru osnovan je akademske 2005./2006. godine sa smjerom Glazbene kulture. Tri godine kasnije proširuje se smjerovima Etnomuzikologije i Glazbene teorije, te instrumentalnim i smjerom Solo pjevanja. Pri Studiju u svojoj redovitoj nastavi djeluje Mješoviti pjevački zbor, te i samostalni Komorni pjevački sastav „Pro arte“. Za gotovo dva desetljeća postojanja, studij Glazbe bilježi brojne nagrade svojih studenata na raznim natjecanjima, te za nastavnički stručni i umjetnički rad. Studij ostvaruje uspješnu suradnju s raznim glazbenim i inim institucijama u zemlji, regionu i šire, te brojnim renomiranim dirigentima i profesorima glazbe. Pročelnica studija Glazbe je prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić.

Magdalene College Choir u Kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru

Magdalene College Choir u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu
Rezidencija britanskog veleposlanika Juliana Reillyja