FPMOZ: Studenti studija Informatike na svjetskom ljestvici inovacija WURI

Web-aplikacija, koju su razvili studenti Informatike s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (Blaž Perić, Oliver Vujica, Nikola Gadže i Marin Žilić), omogućava studentima i posjetiteljima jednostavan pristup potrebnim informacijama, od općih podataka do rasporeda predavanja i ispitnih rokova.

„Projekt je realiziran kroz SUM AI praksu, a u njemu su sudjelovali studenti Informatike s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Nakon završetka aplikacije shvatili smo da je univerzalno primjenjiva, stoga planiramo nastavak razvoja, a prvi korak će biti integracija sa Smart kioskom kroz projekt Smart Campus,” kazao je Hrvoje Ljubić, asistent na studiju Informatike i ujedno voditelj ovog Centra.

Ovaj uspjeh potvrđuje visoku kvalitetu i utjecaj projekata Sveučilišta, a Centar za umjetnu inteligenciju nastavlja raditi na novim inicijativama koje će unaprijediti IT sektor te podići kvalitetu obrazovanja i života studenata. Kroz suradnju s vodećim tehnološkim tvrtkama i akademskim institucijama diljem svijeta, Centar stvara okruženje koje potiče inovacije i primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća.

„Ideja projekta bila je stvoriti aplikaciju koja bi studentima omogućila jednostavan pristup informacijama. Nismo željeli običan Q&A sustav, već nešto modernije te smo osmislili web aplikaciju prilagođenu za tablete i TV-ove osjetljive na dodir. Korisnici glasom postavljaju upite, sustav taj glas pretvara u tekst i šalje ga na obradu. Aplikacija vraća odgovor za nekoliko sekundi, a korisnik može nastaviti s upitima ili dati povratnu informaciju o kvaliteti i točnosti odgovora. U pozadini aplikacije koristi se SingleStore baza podataka te OpenAI Ada i GPT modeli. Najveći izazov bio je riješiti problem ‘haluciniranja’ modela, što smo uspješno postigli promptnim inženjerstvom”, kazao je Blaž Perić, student 1. godine studija Informatike na FPMOZ-u.

„Aplikacija Pametna Recepcija koristi nekoliko naprednih tehnologija kako bi opravdala svoj naziv. Jedna od tih tehnologija je moćni Googleov API za govor-u-tekst, koji omogućava automatsko pretvaranje glasa u tekst za komunikaciju s pozadinskim dijelom aplikacije. Podržava gotovo sve jezike i efikasno uklanja šumove u bučnim sredinama. Korisničko sučelje aplikacije izrađeno je uz pomoć Vue.js i Vuetify programskog okvira, pružajući intuitivno i moderno iskustvo za korisnika”, istakao je Oliver Vujica, student 3. godine studija Informatike na FPMOZ-u.

Inovacije koje razvija Centar za umjetnu inteligenciju ne samo da unapređuju obrazovni proces nego i značajno pridonose globalnom tehnološkom napretku, osiguravajući Sveučilištu u Mostaru mjesto među najistaknutijim sveučilištima na međunarodnoj razini.