NAJAVA KONCERTA KLASIČNE DUHOVNE GLAZBE

Komorni pjevački ansambl Pro arte održat će koncert klasične duhovne glazbe u utorak 18. lipnja 2024. godine u 19 sati u Samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Livnu na Gorici. Na programu je duhovna a cappella glazba stranih i domaćih skladatelja: A. Klobučar, T. L. de Victoria, F. Liszt, O. Gjeilo, Z. Kodaly, F. Poulenc, B. Juračić i Ph. Stopford. Organizatori koncerta su Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Livno-Gorica i HKD Napredak – Podružnica Livno, te studij Glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Ovim nastupom mladi glazbenici zatvaraju koncertnu sezonu u akademskoj 2023./2024. godini i kreću s pripremama za svečano obilježavanje 10. rođendana Ansambla. Tom prigodom, u akademskoj 2024./2025. godini planiraju održati niz samostalnih koncerata duhovne, svjetovne, zabavne i etno glazbe.

Ulaz je slobodan, dobrodošli!

Ukratko o Ansamblu: Komorni pjevački ansambl Pro arte osnovan je u studenom 2014. godine kao izvannastavna aktivnost za aktivne i bivše studente studijGlazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Svojim prvim javnim nastupom, u prosincu u godini osnutka, nagovještavaju bogat komorni repertoar svih skladateljskih epoha kako bi široj publici približili ljepotu duhovne a cappella glazbe. Mladi glazbenici pokazuju snažan umjetnički uspon u vrlo kratkom vremenskom periodu svoga postojanja što dokazuju osvojenom Specijalnom nagradom te osvojenih 100 bodova na XVIII. otvorenom federalnom natjecanju u Sarajevu (2015.), na 21. međunarodnom festivalu zborske glazbeCro Patria u Splitu (2017.) gdje osvajaju Nagradu za najbolju izvedbu novog djela HDS-a,  na 3. međunarodnom horskom šampionatu Lege artis u Tuzili (2018.) osvajaju Drugu nagradu, te na28. međunarodnom festivalu Cro Patria u Splitu (2024.)osvajaju Brončanu katedralu. Iza sebe imaju preko 30 samostalnih cjelovečernjih koncerata sa zborskim a cappella repertoarom. Osnivačica i umjetnička voditeljica ansambla je prof. mr. art. Katja Krolo-Šarac.