FPMOZ: Promocija knjiga i okrugli stol pod okriljem „Novogodišnjeg natjecanja iz matematike“

U organizaciji Studija matematike Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održano je u petak, 13. siječnja 2023. godine u 10 sati predstavljanje knjiga autorice, prof. dr. sc. Ljiljanke Kvesić i „Novogodišnje natjecanje iz matematike“. Na samom početku pozdravnim govorom nazočnima se obratio prof. dr. sc. Marin Ćorluka, dekan Fakulteta koji je istakao znanstveno-stručni rad prof. Kvesić, te značaj njenih knjiga za Fakultet, time i povećanje njegove „vidljivosti“ i citiranosti.

Kao promotori sudjelovali su prof. dr. sc. Dušan Jokanović, pročelnik Studija matematike, doc. dr. sc. Marina Zubac, studentica Martina Arapović, te autorica prof. dr. sc. Ljiljanka Kvesić. Prof. Jokanović je istaknuo fascinantnu metodologiju pisanja i osjećaja za mjeru pri stvaranju ovih knjiga. Istaknuo je prilagođenost knjiga studentima, ali i pristupačnost široj interesnoj populaciji. Doc. Zubac ukazala je na razumljiv jezik pisanja bez narušavanja znanstvenog digniteta, dok se u ime studenata nazočnima obratila studentica Martina Arapović ukazavši na dobrohotnost i susretljivost profesorice kojima su prožeta njena djela. Obraćanje autorice na samom kraju dodalo je emotivni naboj svečanosti uz brojne zahvale sudionicima i svima onima koji su podržavali njen rad dug niz godina.

Nakon svečane promocije, dok su se učenici natjecali, prof. dr. sc. Dušan Jokanović je održao predavanje za profesore na temu „Značaj Booleovih algebri“, a nakon čega je uslijedio okrugli stol na temu „Formativno vrednovanje učeničkih postignuća“kojeg su moderirali prof. Jokanović, prof. Kvesić te doc. Zubac.

„Novogodišnje natjecanje iz matematike“ je organizirano za učenike 4. razreda srednjih škola iz Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Herceg-bosanske županije. Pozivu su se odazvale sljedeće škole: Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg, Gimnazija Livno, Srednja ekonomska škola Joze Martinovića, Mostar, Srednja škola Čitluk, Srednja škola Stolac, Srednja škola Neum, UWC  Mostar. U iščekivanju rezultata učenici su imali priliku sudjelovati u radionici koju su organizirali studenti Studija matematike. Kroz igru s matematičkim slagalicama upoznali su se s pojmom algoritma. Program je završio proglašenjem pobjednika te uručenjem nagrada i priznanja. Najbolje rezultate su postigli:

  1. mjesto, Mila Hrustić, UWC Mostar
  2. mjesto, Matej Šego, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, Čitluk
  3. mjesto, Jakov Bradarić, Srednja škola Stolac i

               Natali Mišić, Gimnazija Livno

  • mjesto, Sara Tičinović, Gimnazija Livno