Fizika

Termini nastave iz izbornoga kolegija Školska pedagogija

Srijeda, 21 Ožujak 2018 00:07

Termini nastave iz izbornoga kolegija Školska pedagogija 

(II. godina studija fizike)

 
Nastava iz izbornoga kolegija Školska pedagogija (II. godina studija fizike) bit će,
zbog promocije studenata, održana 22.3.2018. godine (četvrtak), od 14:30 do 16 sati
(uč. 1-4), a ne u redovitom terminu 12 sati.
Redovita nastava iz navedenoga kolegija od 5.4.2018. godine (četvrtak) počinjat će,
sukladno dogovoru sa studentima, svakoga četvrtka od 11.30 do 13 sati (uč. 0-1), te
ponedjeljkom, od 16 do 18 sati (uč. 0-1), u sljedećim terminima: 9.4.2018. godine,
23.4.2018. godine, 7.5.2018. godine i 14.5.2018. godine.
Termin predroka iz navedenoga kolegija bit će dogovoren sa studentima i
pravovremeno objavljen na web stranici.
Mole se studenti da uvaže ovu i prethodne obavijesti vezano za navedeni kolegij, te
koliko im to mogućnosti dopuštaju, sudjeluju na nastavi iz navedenoga izbornoga
kolegija.

Obavijesti Opširnije...


Elektrodinamika - izmjena predavanja

Utorak, 06 Ožujak 2018 10:46

Predavanja i ispit iz Elektrodinamike održati će se u novim terminima i to:

15.03.2018. 08:00-13:00 Dr. sc. Dario Jukić, docent Elektrodinamika 3.G. F,MF,FI,FK
16.03.2018. 08:00-13:00 Dr. sc. Dario Jukić, docent Elektrodinamika 3.G. F,MF,FI,FK
16.03.2018. 13:30 Dr. sc. Dario Jukić, docent USMENI ISPIT  
17.03.2018. 08:00-13:00 Dr. sc. Dario Jukić, docent Elektrodinamika 3.G. F,MF,FI,FK

Obavijesti Opširnije...


Uvodno predavanje iz kolegija Školska pedagogija

Utorak, 06 Ožujak 2018 10:44

Važna korekcija - Uvodno predavanje iz kolegija Školska pedagogija

(II. godina studija fizike)

Uslijed zauzetosti učionice zbog predavanja gostujućeg profesora, uvodno predavanje iz izbornoga kolegija Školska pedagogija (II. godina studija fizike) bit će održano 15.3.2018. godine (četvrtak), u 12 sati (uč. 0-1), umjesto 7.3.2018. godine (srijeda) u 13:30 kako je prije bilo objavljeno. Mole se studenti da uvaže ovu obavijest.

Predavanja iz izbornoga kolegija Školska pedagogija (II. godina studija fizike) bit će održavana, počevši od 15.3.2018. godine (četvrtak), u redovitom terminu, prema rasporedu nastave, četvrtkom, od 12 do 13:30 sati (uč. 0-1).

Obavijesti Opširnije...


Predavanja fizičara I.Puljak i N.Godinović (CERN)

Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 12:09

Na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održaće se predavanje uglednih svjetskih fizičara s CERNa u srijedu 7. ožujka 2018. godine s početkom u 12: 00 sati sala 1-2.

Predavanja se održavaju po rasporedu:

- 12:00 - 13:00 prof. dr.sc. Ivica Puljak: „Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava“ Otkrićem Higgsovog bozona

2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. Ovo otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je započeo 90-tih godina a u kojem su i znanstvenici iz Hrvatske dali svoj doprinos. Standardni model je teorija o fizikalnim procesima na najfundamentalnijoj skali koja je u cijelosti eksperimentalno potvrđena ali nije kompletan teorija jer ne uključuje gravitaciju i opisuje samo 5 % ukupnog sastava svemira.

- 13:00 - 14:00 prof. dr.sc. Nikola Godinović: „ Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake“

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine detektorom LIGO čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska. Detekcija gama, najenergetskijeg dijela spektra elektromagnetskog zračenja iz svemira, omogućuje nam da dobijemo ”sliku” najsilovitijih procesa u svemiru koji se odvijaju u blizini crnih rupa i neutronskih zvijezda. Znanstvenici iz Hrvatske članovi su MAGIC kolaboracije koja upravlja dvama najosjetljivijim teleskopima kozmičkih gama zraka i sudjeluju u izgradnji budućeg CTA opservatorija od stotinjak teleskopa. Gravitacijski valovi i gama zrake omogućuju nam da vidimo najenergetskiji skeleton svemira.

 

Studenti studija fizike su obvezni doći na predavanja.

Obavijesti Opširnije...


O studiju fizike

Fizika je nedvojbeno temeljna prirodna znanost koja objašnjava pojave u našem svijetu. Ona je stup nositelj tehnološkog razvoja, a kao takva daje veliku perspektivu u budućnosti. Fizika u posljednje vrijeme sve više postaje interdisciplinarna, te je njezin doprinos izrazito velik u razvoju drugih znanosti kao što su medicina, računalstvo, tehničke znanosti itd. Studij fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru želi osposobiti mlade ljude za temeljitije i dublje razumjevanje naše prirode i svemira, svega onoga što nas okružuje čak i onoga što ne spoznajemo vlastitim osjetilima, te konačno razvoj apstraktnog razmišljanja o čovjeku, njegovu životu i smislu. Pod tim se podrazumijeva ne samo stjecanje prikladnih znanja, nego i formiranje samostalnog i kompleksnog mišljenja i razmatranja stvari uopće. Budući da je znanje u današnjem svijetu podložno brzim promjenama, osobito na području tehnike, sve više se osjeća potreba za obrazovanjem koji bi bio siguran orijentir u kompleksnosti suvremenog života. Mišljenja smo da studij fizike, kao temeljne znanosti o prirodi, znanosti koja istinski i na potpuno razumiljiv način može objasniti događaje oko nas može na adekvatan način odgovoriti na životne potrebe današnjeg dinamičkog života. Ovim se studijem nakon završenog preddiplomskog studija stječu znanja i sposobnosti za obavljanje pomoćnih poslova u laboratorijama u raznim tvrtkama, školama i drugim sličnim organizacijama i ustanovama, a nakon diplomskog studija (osobito nakon poslijediplomskog studija) znanja koja imaju široku i znanstvenu primjenu prvenstveno u školskim obrazovnim i u znanstveno istraživačkim ustanovama. Budući da na tržištu rada postoji ogromna potreba za fizičarima, posao nakon završenog studija, skoro da je zagarantiran. Program Studija fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru rađen je prema programima srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, koji su usporedivi s programima istovjetnih studija na više vodećih europskih i američkih sveučilišta. KONTAKT E-MAIL: fizika@fpmoz.sum.baPročelnik studija

{{ procelnik.o_ime + " " + procelnik.o_prezime }}

{{ procelnik.sz_naziv }}
Tel. {{ procelnik.oo_broj_telefona }}
Ured {{ procelnik.oo_broj_ureda }}
{{ procelnik.o_email }}


Tajnik studija

{{ tajnik.o_ime + " " + tajnik.o_prezime }}

{{ tajnik.sz_naziv }}
Tel. {{ tajnik.oo_broj_telefona }}
Ured {{ tajnik.oo_broj_ureda }}
{{ tajnik.o_email }}