Novosti

Znanstveno – popularna predavanja iz fizike za studente, srijeda, 13.ožujka, 2019.

U srijedu, 13. ožujka, 2019. održat će se dva znanstveno-popularna predavanja iz fizike namijenjena studentima Sveučilišta u Mostaru.

Predavanja će se održati od 11:30h do 13:30h na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u učionici 1-2.

Prvo predavanje održat će prof.dr.sc. Nikola Godinović na temu Svemirski glasnici s početkom u 11:30h, a drugo prof.dr.sc. Ivica Puljak na temu Priča o svemiru i Higgsovom bozonu, s početkom u 12:30h.  

Ivica Puljak je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica u Parizu. Član je dviju velikih međunarodnih kolaboracija, CMS u CERN-u i MAGIC na Kanarskim otocima. Aktivno je sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona, a osim znanstvenog rada bavi se promocijom i popularizacijom znanosti. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih mu je najdraža nagrada studenata za nastavni rad.

Nikola Godinović bavi se čestičnom i astročestičnom fizikom.  U CMS kolaboraciji radio je na dizajnu, testiranju i izgradnji elektromagnetskog kalorimetra CMS detektora,  posebno je doprinjeo razvoju metode za određivanje spina i parnosti Higgsovog bozona te  razvoju fotodetektora za potrebe CMS detektora. Zadnjih godina koordinira hrvatski tim znanstvenika koji proučava najsilovitije procese u svemiru detekcijom gama zraka  unutra kolaboracije MAGIC i CTA. Održao je stotinjak znanstveno-popularnih predavanja  iz različitih područja fizike  uvijek nastojeći ukazati na proces  razmišljanja koji korak po korak dovodi do razumijevanja.